EQ-painting

EQ-painting

tisdag 5 januari 2021

Tillsammans

Tillsammans är ett ord jag inte minst igår använde flera gånger. 

Tillsammans är ordet för året, tänker jag. Men vill då reda ut lite vad jag inte menar med tillsammans, vad många missförstår med tillsammans.

Tillsammans innebär inte att alla ska göra samma saker, samtidigt,

Tillsammans betyder samverkan kring en gemensam sak, ett fokus, ett engagemang, ett mål.

Samverka behöver inte betyda samarbete, att vi arbetar tillsammans, men vi behöver samsyn för att göra något tillsammans.

Tillsammans betyder inte att vi behöver vara lika, tycka lika eller göra lika. Tillsammans betyder i stället att vi stärker varandra just genom våra olikheter, vår unika kompetens och vår mångfald.

Ett exempel från mig barndom är att alla i vår familj hade uppgifter att göra, från vi var 10-12 år gamla hjälptes vi åt att sköta vårt hem. Bägge föräldrarna förvärvsarbetade och det finns ingen anledning att inte barn och ungdomar ska vara delaktiga, tvärtom. Vi fick dessutom vara med och påverka vilka saker vi ville göra och vi kunde förstås byta med varandra och hjälpas åt. Samverkan. Tillsammans. Ibland samarbete, ibland individuella insatser för det hela.

Det individuella har haft alldeles för stor plats i många år. På det vis ordet individuellt har missbrukats som att det bara gäller att stärka egon o.s.v. Ytterligare ett ord att återkomma till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar