EQ-painting

EQ-painting

tisdag 25 mars 2014

Påverkan, inverkan och cyklar

Tänkte en tanke som jag tyckte var klok i morse:


- Hur andra påverkar ditt liv har bara betydelse till den grad du låter dig påverkas.

Ganska svår mening och ännu svårare att leva.
För mycket länge sedan, med ändå inte så länge sedan, lärde jag mig att den enda man kan förändra är sig själv. Och att det är svårt nog.

På vägen har jag sedan lärt mig att det inte är lätt med förändring, allra minst när det gäller sig själv.

Det är lätt att förstå något med förnuftet. Men att leva det, få in det i själ och hjärta och hela systemet.

Så, jag har länge vetat att det inte går att ändra på andra.
Och jag har försökt att ändra på mig själv. Inte för att passa andra - så ändrade jag mig nog alltför mycket alltför länge - men för att leva bättre med mig själv, trivas bättre med mig själv, ha överseende med mina fel och brister och försöka berömma mig för allt jag gör bra.

Gott så.
Men, så är det så himla lätt att se andras fel och brister och förnuftet kommer där och talar om hur det minsann skulle vara vara bättre om...

- Om inte om hade varit hade gumman skjutit gubben med kvastskaftet.

Ett citat som funnits med mig långt innan insikten om förändringar och svårigheterna med sådana.
Ett roligt och inte så lite klokt citat.
Om vi inte använde om så mycket. Liksom vi ska skippa måste och borde...
Då blir det mer rakt på sak, eller?

Men rakt på sak känner jag att jag inte är idag. Tillbaka till det där med att låta sig påverkas. Kan till och med skippa "låta sig". Det är inte så att jag tillåter alla dumma tankar och fördomsfulla eller hopplösa idéer. De snarare invaderar hjärnan, anfaller stundom från alla håll.

Hjälp, låt mig vara. Låt mig vara icke-fördömande, icke påverkbar av nedbrytande influenser och enbart leva i det goda tillitsfulla nuet. I kärlek till andra och mig själv.

Hoppsan, rena hallelujastämningen plötsligt. Får skärpa till mig. Skrev ju om cyklar också i rubriken. Det gjorde jag för att jag såg en dokumentär från Detroit för en stund sedan. På SVT2. Och den handlade om cyklar, inte om bilar.
Detroit gick i konkurs i december, men har blivit 3:e största staden i USA för veckovisa "Slow Roll" = cykelturer genom staden. Från 50 till 100-tals deltagare. Programmet handlade också mycket om ideellt arbete, nya värderingar och om "Earn Your Bike", där barn och ungdomar får den cykel de själva har lärt sig bygga ihop av skänkta delar.

Kärlek, vilken inverkan sånt kan få och hur det kan påverka en stad som kunde varit helt utan hopp. Nu ger cyklar och cykelrörelsen nytt hopp.

En ny värld i tillit och kärlek är kanske möjlig? Jag tror det.


1 kommentar:

  1. Halloj! Kul att du bloggar men lite synd att detta inlägg ser så trasigt ut i min webbläsare...

    SvaraRadera